2017. szeptember 14., csütörtök

Az előző írásomban megígértem, hogy érthetővé fogom tenni, hogy vajon miért azokra a helyekre fogunk ellátogatni, amikről beszéltem. Az utazásunk fő témája az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc, a program konkrétan a szabadságharc hőseinek, hősi halottjainak életútját követi végig. A Délvidék, a mai Vajdaság a szabadságharc egyik fő hadszíntere volt, ráadásul a magyar honvédsereg vezénylő tábornokai, az aradi vértanúk közül többen is délvidéki kötődésűek. Utunk során módszeresen végiglátogatjuk a szabadságharc itteni történéseivel, hősies magyar helytállásával kapcsolatos emlékhelyeket. Így például meg fogjuk nézni a Türr István zsilipet, aminek az építése Türr István nevéhez fűződik. Ő a szabadságharcban és a bukás után az olasz egység megteremtésében is harcolt, Garibaldi katonája volt. Ez a zsilip a maga korában újdonságnak számított a vízlépcső tervezésében és kivitelezésében. Óbecsén található és látogatható.
Ugyancsak itt fogjuk megtekinteni Than Mór emlékházát. Than Mór a szabadságharc legkiemelkedőbb festője volt, ő készítette el a szabadságharc nagy csatáinak festményeit is. Görgey Artúr hadifestője volt, de a harcokban is részt vett.
Törökbecsén megkoszorúzzuk a Hungária-szobrot, amely az 1848 októberében elesett honvédeknek és nemzetőröknek állít emléket. Ez az egyetlen szabadságharc emlékmű a Vajdaságban, amelyet a trianoni békediktátum után nem romboltak le. A Tisza-parton a város szülöttére, gróf Leiningen-Westerburg Károlyra emlékezünk, akinek a szobrát a katolikus templom előtt látjuk...
Ellátogatunk Elemérre is, Kiss Ernő birtokára, ahol ő építtette a római katolikus templomot, amelynek kriptájában alussza örök álmát családja körében a szabadságharc legendás hőse. Aradon ő maga adta ki a parancsot az ismétlésre az elborzadt kivégzőosztagnak, miután az első sortűz után még talpon maradt.  
Nagybecskereket is útba ejtjük, ez a település a Vajdaság harmadik legnagyobb városa, amely egykor Torontál vármegye székhelye volt. A városháza előtti téren megemlékezünk két aradi vértanúról, a nagybecskereki születésű Lázár Vilmosról, és Kiss Ernő honvédtábornokról, akinek ezen a helyen szobra állt Trianon előtt.
Természetesen a látnivalók között olyanok is szerepelnek, amelyek az Árpád-kor vagy a török időszak történelmét idézik meg. Ezeket majd a következő bejegyzésben fogom bemutatni. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése